Veľkomoravská a cyrilo-metodská problematika v diele Františka Hrušovského

(Great Moravia and Cyril & Methodius in Works by František Hrušovský)

Peter Mulík

Veľkomoravská a cyrilo-metodská problematika v diele Františka Hrušovského Stiahnuť PDF

MULÍK, Peter. Veľkomoravská a cyrilo-metodská problematika v diele Františka Hrušovského. In Historický zborník, roč. 34, 2024, č. 1, s. 71 – 90.

Abstrakt: Štúdia sa venuje veľkomoravskej a cyrilo-metodskej problematike v siedmich publikáciách Františka Hrušovského. Porovnáva Hrušovského texty v jednotlivých publikáciách, pričom kladie dôraz na ich historickú, dobovú a ideologickú interpretáciu a zároveň ukazuje na vývoj Hrušovského vedeckých poznatkov, vedeckej terminológie v týchto dvoch témach počas rokov 1939 – 1948. Hrušovský vo všetkých prácach spomína christianizačný vplyv zo Západu, najmä v súvislosti s vládou Karola Veľkého. Hrušovského koncepcia slovenských dejín zahŕňa okrem dejín slovenského etnika aj dejiny územia Slovenska. Vo všetkých sledovaných publikáciách Hrušovský vyzdvihuje christianizačné zásluhy Pribinu v Nitrave, ale najmä v Blatnianskom kniežatstve. Kniežaťu Rastislavovi sa venuje dostatočný priestor vo všetkých publikáciách. Skúmané publikácie, okrem knihy Slovensko v dejinách strednej Európy, venujú pomerne veľký priestor cyrilo-metodskej misii, pozvaniu byzantskej misie a životopisom Konštantína a Metoda, najmä opisom ich činnosti u našich predkov. Hrušovský vecne a objektívne opisuje život a vládu kráľa Svätopluka, ale neprechováva k nemu osobné sympatie.

Kľúčové slová: František Hrušovský; dejiny Slovenska; učebnice dejepisu; Nitra, Veľká Morava; byzantská misia Konštantína-Cyrila a Metoda; slovanská liturgia.