František Hrušovský a jeho pôsobenie v Matici slovenskej

(František Hrušovský and his Work at Matica Slovenská)

Pavol Madura

František Hrušovský a jeho pôsobenie v Matici slovenskej Stiahnuť PDF

MADURA, Pavol. František Hrušovský a jeho pôsobenie v Matici slovenskej. In Historický zborník, roč. 34, 2024, č. 1, s. 32 – 46.

Abstrakt: František Hrušovský patril medzi významných predstaviteľov Matice slovenskej prvej polo-vice 20. storočia, ktorí sa v nej zaslúžili o rozvoj vedy. Vedecké odbory Matice slovenskej v tom čase nahrádzali chýbajúcu akadémiu vied a položili základy mnohých vedných dis-ciplín – jazykovedy, národopisu, histórie, literárnej histórie i prírodných vied. Zásluhu na tom má aj František Hrušovský, prvý tajomník vedeckých odborov v rokoch 1937 – 1945. Pôsobil v Matici slovenskej ako člen jej výboru, člen a referent Historického odboru, redak-tor historickej časti Sborníka Matice slovenskej (1935 – 1941) a Historického zborníka (1943 – 1944) a aj ako predseda miestneho odboru v Kláštore pod Znievom (1933 – 1940). Hrušov-ský ako tajomník vedeckých odborov ich predovšetkým organizačne riadil, posudzoval a redigoval vedecké rukopisy. Presadzoval potrebu založenia Slovenskej národnej knižnice i Slovenskej bibliografickej spoločnosti, zasadzoval sa aj za vznik samostatných matičných pracovísk – Bibliografického ústavu a Literárneho archívu.

Kľúčové slová: František Hrušovský; Matica slovenská; vedecké odbory Matice slovenskej; Historický odbor Matice slovenskej.